lördag 26 december 2009

Bröd



Måste bara tipsa om ett jättegott bröd som jag bakade till jul! Det är gjort på bikarbonat så det behöver inte jäsa vilket jag gillar skarpt!

Juligt filmjölksbröd

Ingredienser

Portioner: 1 st

1 l filmjölk

1 1/2 tsk bikarbonat

2 dl mörk sirap

1 tsk salt

7 dl vetemjöl

3 dl grahamsmjöl
2 dl grovt rågmjöl

3 dl solrosfrön

1 dl linfrön

1 dl russin

1 dl hela hasselnötter


Sätt ugnen på 200°C.
Blanda ihop filmjölk, bikarbonat, sirap och salt i en bunke. Tillsätt vetemjöl, grahamsmjöl, grovt rågmjöl, solrosfrön, linfrön, russin och eventuellt hasselnötter. Blanda väl, men mycket försiktigt.
Smörj en 2-liters brödform väl eller använd bakplåtspapper i formen. Fyll den med smeten och strö över lite mjöl.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 60 minuter, sänk sedan värmen till 175°C och grädda ytterligare ca 30 minuter. Täck ev med folie. Pröva med sticka att brödet känns torrt. Låt brödet vila minst 5 timmar i formen.

Inga kommentarer: