När Thilde var liten, jag tror det var första julen, då jag fortfarande var mammaledig så träffades jag och en kompis och julbakade hemma hos henne. Och om jag inte minns fel så var vi hemma oss mig någon vecka senare och gjorde julgodis (eller var det året efter... minnet är lite suddigt). Hur som helst så bakade hon då världens godaste saffransbröd med vit choklad i! Mums! Här kommer receptet, rekommenderar det verkligen - enkelt är det också!
Saffranslängd med vit choklad
Ingredienser
Portioner: 2 längder (dom blir stora, man kan även dela uppdem så att det blir fyra istället)
200 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
2 kuvert saffran à 1/2 g
salt
salt
2 dl socker
13-14 dl vetemjöl
Fyllning:
200 g vit choklad (Ta gärna mer om ni gillar vit choklad!)
1/2 dl socker
1 ägg eller pärlsocker till garnering
Gör så här
1. Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. Värm blandningen till fingervarmt, ca 37°C.
2. Smula ner jästen i en degbunke. Häll över mjölk- och smörblandningen. Blanda ner saffran med salt och socker.
3. Rör ner mjölet lite i taget tills du har en smidig deg.
4. Låt degen jäsa övertäckt i ca 30 minuter.
5. Sätt ugnen på 175° C. Kavla ut halva degen på mjölad arbetsbänk till en platta, ca 30x40 cm.
6. Bre ut hälften av matfettet ovanpå och strö över hälften av den vita chokladen (hackad) och hälften av sockret. Vik samman degen två gånger till en längd.
7. Gör likadant med den andra halvan av degen. Lägg längderna på bakpappersklädda plåtar och låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
8. Pensla längderna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
9. Grädda i mitten av ugnen i 25–30 minuter.
1 kommentar:
Vad mysigt ni verkar he det! Tack för receptet, det lät verkligen gott. Ska prova någon gång!
Ha det så jättebra!
Kram
/Anna
Skicka en kommentar